> Sådan styrer du dit humør og får sovet med en enkelt app | ADHD Coaching Press "Enter" to skip to content

Sådan styrer du dit humør og får sovet med en enkelt app

De sidste par uger har jeg arbejdet med to (2) headsets på. Det lyder måske vildt mærkeligt, men som du kan se på billedet, så kan det godt lade sig gøre.Hvorfor!? (Et meget naturligt spørgsmål!;) Når jeg er træt, hvilket jeg ofte er med to små tøser, – eller når jeg laver opgaver, hvor jeg skal lave det samme igen og igen, – så kan jeg godt have liiidt svært ved at holde fokus på opgaven.

Måske kender du det fra dig selv? Måske kender du det fra dit barn eller dem du arbejder med? Jeg har ellers en fantastisk evne til at dykke ned i emner og blive i dem i timevis (har engang siddet i 8 timer med hovedet ind i en skærm uden at opdage at frokost kom og gik), – og nogle gange er det som om den egenskab bare ikke rigtigt klikker i gang.

Så må jeg have lidt hjælp.

Når jeg i perioder er stresset – eller vildt begejstret – eller bekymret – så kan jeg have svært ved at falde i søvn. Så presser tankerne sig på, og jeg kan tænke på mange forskellige ting på ganske få minutter. Til gengæld kan det fortsætte i timevis, hvis ikke jeg sætter en stopper for det. (Argh!)

Koncentration på kommando

I perioder bruger jeg næsten hver dag en app, der hedder Brain Wave. Sådan en periode er det lige for tiden. Med app’en kan jeg beslutte mig for, hvilken mental tilstand eller hvilket humør, jeg gerne vil være i – og hvor lang tid. Så klikker jeg på play – og så går der ganske kort tid før min hjerne ligesom finder ind i den tilstand.

Koncentration på kommando. Jatak!

Så mens jeg sidder og redigerer videoer i timevis, så indstiller jeg app’en på 1 time med “Problem Solving” mindset, hvorefter jeg er fuldt koncentreret i 60 minutter – og ofte i noget tid efter den stopper.

Det er helt vildt og jeg anbefaler mange af mine klienter at bruge denne app, til at styre humøret, koncentrere sig, når det er svært – og i særklasse til at falde til ro om aftenen og falde i søvn. Verdensklasse tidspunkt at få lidt hjælp.

Det er altså derfor, jeg har to headset på. I det lille hvide inde i øret har jeg Brainwaves fra min iphone og i det store uden på ørerne har jeg lyden af de videoer, jeg redigerer, fra min mac.

Manipuler dine hjernebølger

Brain wave bygger på en teknologi, der hedder Binaural Beats. Grundlæggende betyder det, at når du hører to forskellige lyde/frekvenser i ørerne, så bliver de “blandet sammen” til en ny frekvens inde i hovedet. Hvis du for eksempel hører en frekvens på 530 Hz i det ene øre og en anden på 520 Hz i det andet øre, så vil der opstå en tredie tone på 10 Hz inde i hovedet. Denne tredie lyd kaldes “binaural beat”.

Det er interessant, fordi der er et andet fænomen i spil inde i hovedet. Det er nemlig sådan, når vi er i forskellige humører og mentale tilstande, så opstår der forskellige frekvenser inde i vores hoved. Disse neurale oscillationer/svingninger/frekvenser kaldes for hjernebølger/brainwaves og kan måles med electroencephalografi (EEG).

Det epokegørende fænomen, der ligger til grund for app’en er så, at ved at afspille brummelyde i dit headset, hvor de “binaural beats” matcher bestemte grundlæggende hjernebølger, så “inviteres” hjernen til at gå ind i de samme hjernebølger. Det hedder på engelsk brainwave entrainment.

Din hjerne følger altså den udefra kommende frekvens, sådan at du kan indstille dine egen hjernebølger.

Konkret betyder det, at du kan styre dit humør ved at stikke ørebøffer i ørerne og indstille app’en på det humør, du gerne vil have!

Hvis du ikke synes, at det er vildt, så ved jeg ikke, hvad der skal til for at du mærker hjertet slå lidt hurtigere af begejstring!?

Jeg bruger den næsten hver dag

I dag – klokken er 15 – har jeg allerede brugt app’en 3 gange.

Fra morgenstunden var jeg træt efter en alt for kort nat. Jeg sad i møde til kl. 22.30 og måtte stå op af sengen kl. 23.30 for at tømme hovedet ud på papir for at kunne sove. Kl. 04.48 kom min ældste datter så ind for at sove i arm, og det tog mig lidt tid at falde i søvn igen.

Så da jeg endelig var igennem aflevering af tøserne og satte mig til tastaturet for at redigere videoer, var jeg træt og havde udsigt til at sidde og fedte med det hele formiddagen uden rigtigt at nå noget. Overspringshandlingsalarmen var aktiv!

Derfor satte jeg Brainwaves i ørerne med programmet Problem Solving og gik bare i gang med det samme. Jeg manglede kun en enkelt video, og nu er kurset færdigt. Den sidste video er færdig og uploadet til hjemmesiden, og jeg glæder mig til at i næste uge at præsentere dig for det nye kursus på AltOmADHD.

Jeg arbejder hjemme, så efter frokosten kunne jeg lige tage mig en lille power nap. For at falde godt til ro og få det meste ud af de 20 minutter satte jeg Brainwaves i ørerne igen. Denne gang med programmet Power nap. Zzzzzzz. Efter 20 minutter havde programmet hjulpet mig til at dykke ned i søvn og komme ud igen. Frisk igen. Derefter Brainwaves i igen (Problem Solving) til at komme i gang med arbejdet. Nu er jeg uden og stadig fuldt fokuseret.

Nogle dage bruger jeg den endnu flere gange. Nogle dage bruger jeg den slet ikke. Det er mest, når jeg er træt, demotiveret eller i dårligt humør. Så kan jeg redde en dag hjem på den konto.

Hvad kan den så?

– Focused and Alert

– Problem Solving

– Power Nap

– Brainstorm